Gratis schatting

Om een woning correct te schatten, moeten heel wat factoren in kaart gebracht worden. Hiervoor is het belangrijk dat wij een goed beeld krijgen van de binnenkant van de woning. Vul onderstaand formulier in en één van onze makelaars neemt met jou contact op voor een gratis schatting van je vastgoed. Tot binnenkort!

Mag ik samenwonen met studenten in een huis in Gent?

Niets leuker toch dan samenwonen met je vrienden tijdens je studententijd in Gent? De vraag is natuurlijk wel of het toegelaten is of niet. Het antwoord is neen. Rencura geeft je een duidelijke uitleg waarom het niet mag en wanneer het wel mag.

Waarom mag je niet samenwonen met vrienden tijdens je studententijd?

Stad Gent laat het niet toe dat studenten kunnen samenwonen in een privatieve huurwoning omwille van de bescherming van de eengezinswoningen. De stad wil deze woningen als het ware reserveren voor de vaste Gentse inwoners. Omdat wonen in Gent enorm populair is, worstelt de stad namelijk met het probleem dat er te weinig private huurwoningen zijn, zowel voor haar inwoners als voor haar studenten.

De vastgoedmarkt voor studenten is wel enorm aan het boomen dankzij de talloze huisvestingsprojecten voor studenten of homes van de hogescholen of universiteit.

In welke omstandigheden mag je toch samenwonen met studenten?

Gelukkig zijn er enkele uitzonderingen waardoor het toch mogelijk is om als student een woning te huren in Gent. De gezinswoningen in Gent zijn verboden voor studenten omdat ze geen gezin vormen. Wanneer is het dan wel toegelaten om als groep studenten samen te wonen in een gezinswoning?

  • Een eerste uitzondering is als de studenten allemaal in het huurcontract werden opgenomen en dus allemaal gedomicilieerd zijn op het adres van de woning. Hieraan hangt ook de voorwaarde dat er maar één deurbel is toegelaten aan de voordeur.
    • Let op! Het is als student niet zo eenvoudig om je domicilie te vestigen in Gent. Domiciliëren gaat enkel als je volledig op eigen benen staat, zelfstandig bent en dus niet meer 'ten laste' bent van je ouders. Je zorgt voor een inkomen of je krijgt een leefloon van het OCMW.
    • Kinderen die studeren, hebben recht op kinderbijslag tot en met de maand waarin ze 25 jaar worden. Zolang een student thuis woont (=gedomicilieerd is), wordt de kinderbijslag aan de ouders betaald. Ook wanneer het kind op kot gaat en zijn domicilie op het adres van zijn/haar ouders laat staan. Kiest de student toch zijn domicilie in Gent te vestigen? Dan ontvangt hij automatisch de kinderbijslag zelf.
  • Een tweede uitzondering is als je samen een woning huurt met je broer/zus die ook studeert. Dan beschouwt de stad je als gezin en moet je er zelfs niet gedomicilieerd zijn. Dit is alleen mogelijk onder een studentenovereenkomst = overeenkomst staat op naam van de studenten en niet op de naam van de ouders.
  • Een derde uitzonderling is als twee studenten (koppel bijvoorbeeld) samen een huis, appartement, studio huren met 1 slaapkamer. Zij hoeven zich ook niet te domiciliëren.

Wat is de belasting op een tweede verblijf en moet ik het betalen?

De tweede verblijfstaks is verschuldigd door eigenaars van woningen die in een andere stad of gemeente hun domicilie hebben. Het tarief verschilt van gemeente tot gemeente.

De eigenaar van het pand zal ook bij de eerste en de derde uitzondering de belasting op een tweede verblijf moeten betalen.

De belasting is ineens en voor het hele jaar verschuldigd per woning zonder inschrijving op 1 januari van het aanslagjaar. Deze wordt geheven door Stad Gent aan de eigenaar en zal in de meeste gevallen doorgerekend worden naar de huurders.

De belasting bedraagt:

Jaar

2020

2021

2022

2023

2024

2025

Tarief

€ 1.200

€ 1.220

€ 1.500

€ 1.526

€ 1.551

€ 1.578

Wat is het gevolg van het overtreden en toch samen met andere studenten te huren?

Een controleur van de Stad Gent van de dienst Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu kan bij een controle vaststellen dat er een meerdere studenten samenwonen in een gezinswoning en zal de verhuurder van het pand een aanmaning geven. De huurders (=studenten) zullen het pand mogen blijven huren tot einde van het academiekaar en daarna zal er een tweede controle volgen. Bij het vaststellen van een tweede overtreding zal de controleur een proces-verbaal opmaken en doorgeven aan het Parket. Zij kunnen beslissen om al dan niet verdere stappen te ondernemen.

Contacteer ons voor vragen over het wonen als student in Gent door ofwel te mailen naar info@rencura.be ofwel te bellen naar 09/330 21 00.

Nog op zoek naar een kot? Rencura zoekt voor jou. Klik hier en vul het formulier in voor een kot in Gent. Wij hopen alvast op een match!

Blijf op de hoogte?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste vastgoednieuwtjes.