Gratis schatting

Om een woning correct te schatten, moeten heel wat factoren in kaart gebracht worden. Hiervoor is het belangrijk dat wij een goed beeld krijgen van de binnenkant van de woning. Vul onderstaand formulier in en één van onze makelaars neemt met jou contact op voor een gratis schatting van je vastgoed. Tot binnenkort!

Registratierechten voor eerste woning in Vlaanderen dalen van 6 naar 3 procent

Koopt u uw eerste huis of appartement in Vlaanderen, dan betaalt u vanaf 2022 nog maar 3 procent registratierechten in plaats van de huidige 6 procent. Ontdek hieronder wat er exact allemaal verandert.

Wat verandert er?

  • De registratierechten bij de aankoop van een eerste huis of appartement dalen vanaf 1 januari 2022 (datum waarop akte verlijdt) van de huidige 6 procent naar 3 procent.
  • Tegelijk wordt het tarief van de registratierechten verhoogd vanaf 1 januari 2022 (datum waarop akte verlijdt) voor wie een tweede of meerdere woning(en) koopt: een stijging van 10% naar 12%.
  • Vanaf 1 januari 2024 wordt de meeneembaarheid van registratierechten afgeschaft. De meeneembaarheid wordt nu veel gebruikt door gezinnen die op jonge leeftijd een eerste en kleine woning kopen om die na enkele jaren te verkopen en een grotere woning aan te kopen. Deze gezinnen konden dus dankzij die meeneembaarheid een deel van de registratierechten meenemen. Binnenkort, vanaf 1 januari 2024, zal men dus in dat geval opnieuw de volledige kost aan registratierechten moeten betalen.

Als tussentijdse oplossing kan men tot 1 januari 2024 kiezen tussen het voordeel van de meeneembaarheid of de verlaagde registratierechten van 3%.

Wat zijn registratiekosten?

Wie een appartement of een huis koopt, betaalt registratierechten. Deze belasting wordt betaald bij de registratie van de verkoopakte. Meestal gebeurt dit via de notaris. Het zijn belastingen die de Belgische overheid heft bij de registratie van documenten zoals notariële akten (voorbeeld: verkoopaktes) en onderhandse overeenkomsten.

Heef tu vragen over de registratierechten? Contacteer uw vastgoedmakelaar React Immo.

Blijf op de hoogte?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste vastgoednieuwtjes.