Gratis schatting

Om een woning correct te schatten, moeten heel wat factoren in kaart gebracht worden. Hiervoor is het belangrijk dat wij een goed beeld krijgen van de binnenkant van de woning. Vul onderstaand formulier in en één van onze makelaars neemt met jou contact op voor een gratis schatting van je vastgoed. Tot binnenkort!

Op 1 juni 2018 zijn de registratierechten in Vlaanderen verandert naar 7%

Wie een appartement of een huis koopt, betaalt registratierechten. Deze belasting wordt betaald bij de registratie van de verkoopakte. Meestal gebeurt dit via de notaris.

Tot 1 juni 2018 was het tarief van de registratierechten in Vlaanderen 10% van de aankoopsom. Voor woningen met een laag kadastraal inkomen van maximum 745 euro kon men genieten van een klein beschrijf van 5%.

Vanaf 1 juni 2018 zijn het klein en groot beschrijf afgeschaft en bedragen de registratierechten 7%. Voorwaarde is dat het een enige woning betreft waar men binnen de 2 jaar na aankoop intrekt.

In onderstaande gevallen heb je recht op een “korting”:

  1. Voer je binnen de 5 jaar na aankoop ‘Ingrijpende Energetische Renovaties’ uit aan je gezinswoning? Dan betaal je 6% registratierechten.
  1. Als je onroerend erfgoed koopt als gezinswoning betaal je slechts 1% registratierechten, op voorwaarde dat je het verschil van 6% binnen de 5 jaar investeert in behoud of herwaardering van het erfgoed.
  1. Heb je een bescheiden gezinswoning gekocht met een aankoopprijs van maximaal 200.000 euro? Dan betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro, waardoor je een korting van maximaal 5.600 euro geniet.

Koop je een woning in de Vlaamse rand of in de Vlaamse kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde)? Dan krijg je deze korting bij een aankoopprijs van maximaal 220.000 euro.

Opgelet! De vrijstelling van registratieresten is enkel van toepassing op je eerste woning en je moet er binnen de twee jaar intrekken.

Het principe van meeneembaarheid blijft van toepassing. Eerder betaalde registratierechten mogen dus in mindering gebracht worden als je een nieuwe woning koopt en je oude woning verkoopt.

Bij aankoop van een tweede verblijf, betaal je sowieso 10% registratierechten.

Wens je meer informatie? Aarzel niet ons te contacteren of kom eens langs in één van onze kantoren. Daar zullen onze vastgoedexperts de veranderingen uitklaren: 09 330 21 00 of via mail naar info@rencura.be.

Blijf op de hoogte?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste vastgoednieuwtjes.