Gratis schatting

Om een woning correct te schatten, moeten heel wat factoren in kaart gebracht worden. Hiervoor is het belangrijk dat wij een goed beeld krijgen van de binnenkant van de woning. Vul onderstaand formulier in en één van onze makelaars neemt met jou contact op voor een gratis schatting van je vastgoed. Tot binnenkort!

Het nieuwe EPC sinds begin 2019: EPC+

Van plan om binnenkort je huis of appartement te verkopen of te verhuren? Dan ben je sinds 2008 verplicht een EPC van de woning te hebben. Een EPC, of voluit een Energie Prestatie Certificaat, is een document dat het geschatte energieverbruik van een woning aangeeft per m². Een lagere EPC-score betekent dus een betere energieprestatie.

Sinds begin 2019 is het EPC vernieuwd en is er het een en het ander veranderd. Ontdek hieronder wat het EPC+ concreet voor jou betekent.

Maar eerst: Wat is een goede EPC-score?

Veel mensen vragen zich af wat een goede of wat een slechte EPC-score is. Een terechte vraag. Een vrijstaande woning verbruikt meer dan een appartement doordat het een groter verliesoppervlak heeft. Daarnaast speelt het bouwjaar van de woning een rol. Zo heeft een vrijstaande woning gebouwd na 2005 een gemiddelde EPC van 190 kW/m² en een appartement een gemiddeld EPC van 160 kW/m².

Wat is er veranderd aan het EPC?

LABEL

Er is een label toegevoegd aan het nieuwe EPC, die van A+ tot F kan gaan. De A+ wil zeggen dat de woning meer energie produceert dan het verbruikt en het uiterste F betekent dat de woning enorm veel energie verbruikt. De bedoeling van het label is om de kandidaat-koper of huurder een beeld te geven van de energieprestaties van de woning zodat hij de nodige kosten kan inschatten. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende labels en hun betekenis:

 • A+: minder dan 0 kWh/(m²jaar)
 • A: tussen 100 en 0 kWh/(m²jaar)
 • B: tussen 200 en 100 kWh/(m²jaar)
 • C: tussen 300 en 200 kWh/(m²jaar)
 • D: tussen 400 en 300 kWh/(m²jaar)
 • E: tussen 500 en 400 kWh/(m²jaar)
 • F: hoger dan 500 kWh/(m²jaar)


AANBEVELINGEN

Naast het label zal het EPC+ meer aanbevelingen bieden. Zo krijgt de potentiële koper of huurder een duidelijk overzicht met wat er moet gebeuren om de woning op energetisch vlak beter te doen presteren en hoeveel het zal kosten. Bovendien zal de technische informatie ook terug te vinden zijn op het nieuwe EPC.

Hoe een EPC-waarde verlagen? Hieronder enkele tips:

 1. Dakisolatie
 2. Dubbele beglazing
 3. Muurisolatie
 4. Vloerisolatie

Geldt mijn oude EPC nog?

Beschik je nog over het “verouderde” EPC dan moet je geen nieuwe EPC laten opmaken. Het verouderde EPC is tien jaar geldig. Als je in 2019 een EPC moet laten opmaken, dan zal dit sowieso het nieuwe EPC zijn (met labels en aanbevelingen).

Waarom is het EPC veranderd?

Het nieuwe EPC wil de kandidaat-koper informeren om hem zo aanzetten om de woning grondig energetisch te renoveren en om beter op de hoogte te zijn van de mogelijke kosten.

Wie maakt er het EPC+ op?

Net zoals bij het “verouderde” EPC wordt het nieuwe EPC opgemaakt door een erkende energiedeskundige Type A.
Meer info over het nieuwe EPC? Contacteer onze experts via info@rencura.be.

Blijf op de hoogte?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste vastgoednieuwtjes.